Cròniques de Xauen


Vols tastar-lo?

Afegir al cistell   Comprar
 
Preu: 19,90 €
Col·lecció: No-ficció, núm. 4
ISBN: 978-84-16342-10-5
Nombre de Pàgines: 288
Mides: 15,5 x 23,3 cm
Enquadernació: Rústica
Data primera edició: Maig del 2017


Compartir aquesta pàgina a:

Cròniques de Xauen

Dietari d’una antropòloga al Marroc

Ivone Puig Artigas

Les Cròniques de Xauen, escrites en forma de diari epistolar, sorgeixen de l’experiència de l’autora, antropòloga, i del seu company, com a residents al poble de Xauen (al nord del Marroc). El dietari no només descriu la vida de la seva autora al Marroc, sinó que també aporta informació abundant sobre el context en què aquesta es desenvolupa i, en especial, sobre els diversos trets de la cultura nord-marroquina. Amb un to distès, ocasionalment mordaç i fins i tot càustic, es descriuen amb un cert grau de detallisme els costums més rellevants del poble marroquí, les festes religioses de l’Islam, els ritus, les formes de religiositat popular, les creences, la gastronomia, la rutina de la gent corrent, els oficis artesans, les formes de gaudi, la manera de viure de les famílies, entre altres.

En definitiva, aquestes cròniques ens apropen a la humanitat d’un poble amb bondats, valors, petiteses i mancances, que, malgrat la seva proximitat, resta molt sovint erròniament estereotipat i desconegut per a la majoria de nosaltres.

Ivone Puig Artigas

(Sabadell, 1964) és llicenciada en Filologia Àrab i en Antropologia Social i Cultural, màster en Recerca Etnogràfica, Relacions Interculturals i Teoria Antropològica i doctorada en Antropologia Social i Cultural amb la tesi Marroquins a les illes Pitiüses. Al llarg dels darrers vint anys, ha fet estades més o menys perllongades a Síria, Egipte, Tunísia i el Marroc per estudiar i per fer treball de camp, i els darrers deu els ha viscut a cavall entre Catalunya, el Marroc i les illes Pitiüses.

El 2009 va ser guardonada amb el IX Premi de Relats Curts Joan Castelló Guasch, atorgat pel Consell Insular d’Eivissa, per un compendi de cinc relats titulat Allà on em duguin les onades (Editorial Mediterrània, 2010); i el 2013, ex aequo, amb el Premi Baladre de Literatura de l’Institut d’Estudis Eivissencs, per 150 milles al sud d’es Cap, un compendi de quatre relats breus escrits al Marroc sobre la vida d’alguns dels seus habitants més marginals.

Durant les estades efectuades al Marroc entre el 2011 i el 2013, va escriure el dietari Cròniques de Xauen, pel qual va rebre una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya dins del marc dels ajuts de Suport a la Iniciativa Cultural. És autora de les novel·les L’illa dels tres fars, pendent de publicació, i A sol post (Cossetània Edicions, 2017), guardonada amb el VI Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall.

Recull de premsa

Ràdio Vilafant - 21/02/2018

Etnologia.cat- juliol del 2017

Institut Català d'Antropologia - juliol del 2017

Barcelona gratis - 06/07/2017